• 20 januari 2018

Try Not. Do or do not. There is no try” – Master Yoda.

Al jaren wist ik dondersgoed dat ik veel te zwaar was. Jaren lukte het mij om mezelf voor de gek te houden middels struisvogelpolitiek. Hoewel mijn vrouw al jaren tot me door probeerde te dringen “er iets aan te doen”, kwam het besef pas echt toen mijn dochter op “stoeileeftijd” kwam en ik in no-time buiten adem was. Daarnaast werd ik begin 2016 ook nog eens 40. Niet dat je dan oud bent, maar een goede gezondheid begint dan wel echt te tellen. Toen drong het pas echt tot me door: “dit kan zo niet langer! Waar ben ik mee bezig?”.

Intake

Het heeft sinds dat besef nog wel enige tijd geduurd om de woorden om te zetten in daden. Uiteindelijk heeft mijn vrouw (die al jaren traint bij Basic Black) een afspraak gemaakt voor een intake gesprek begin augustus aan het einde van onze zomervakantie. Om heel eerlijk te zijn niet echt een gesprek waar ik naar zat uit te kijken, want je gaat in feite aangeven dat je jarenlang een passagier van je eigen lichaam bent geweest. Je hebt je eigen lijf al die tijd verwaarloosd, erger nog: “je wist het dondersgoed!”. Kortom, een gesprek wat best de nodige lading heeft.

Doel

Gelukkig was de klik met Christi er meteen. Zij luisterde aandachtig zonder oordeel en vroeg mij naar mijn doel: “wat wil je bereiken bij ons?”. Eenvoudige vraag met in feite ook een simpel antwoord: “ik wil weer op een normale manier met mijn kinderen kunnen ravotten zonder dat ik na 2 minuten aan het zuurstof moet”. Kortom: er moeten kilo’s af. “Hoeveel?” vroeg ze. “Pfff… ik wil naar een gezonde BMI” zei ik, niet beseffend wat dit betekende. Christi ging rekenen en kwam toen met een aantal kilo’s wat me op dat moment flink tegen viel. “Minimaal 25 kilo meneer Berghorst” zei ze. Daar werd ik even erg stil van, maar al redelijk snel beantwoorde ik bevestigend dat we dat dan gingen proberen. Waarop ik mijzelf direct corrigeerde met een befaamde quote uit Star Wars “Try Not. Do or do not. There is no try”. Tot slot werd ook nog het voedingsplan besproken. Ik dacht dat de voeding de punt op de i was, maar Christi vertelde dat voeding juist het allerbelangrijkste was.

Training

Een paar dagen later volgde de eerste wekelijkse personal training. Hoewel het zwaar was, wist Christi mij uitstekend te motiveren en mij tot het uiterste te laten gaan. Ik merkte dat het aloude cliché ook echt waar was. Na de training voelde ik mij inderdaad erg moe, maar uiterst voldaan. “De kop was eraf!”. Naast de wekelijkse training, dwong ik mijzelf ook om 1-2x per week een uur op de hometrainer te gaan zitten. Qua voeding viel het mij reuze mee, ik kon voldoende en lekker eten waardoor ik nooit een gevoel van honger kreeg.

Resultaat

Resultaat was er al snel en bleef er komen. Sterker nog, we hebben mijn doel nog voor de kerst weten te halen: “25 kilo eraf!”. Dit was mij nooit gelukt zonder de hulp van mijn vrouw en uitstekende en leuke coaching van Christi. Ik dank dan ook beide power vrouwen op mijn blote knieën.

Dagelijks leven

In het dagelijkse leven merk ik de grote voordelen van een gezond gewicht en fit lichaam. Op het werk pak ik nooit meer de lift, ik trek sprintjes om toch nog een trein te halen en kan ik inderdaad lekker ravotten met de kids. Zijn er dan echt geen nadelen? Natuurlijk wel! Er moet geshopt worden voor nieuwe kleren en dat is niet bepaald een hobby…

Inmiddels hebben we een nieuw doel gesteld: nog eens 10 kilo om zodoende middenin de gezonde BMI zone te komen. Ook die gaan we halen!

Jacco, het is een eer om jou te mogen coachen! Je bent een hele harde werker en een echte doorzetter! Daar mag je trots op zijn.